Friday, 13 May 2016

Resepi Japanese Cotton Cheesecake


Assalamualaikum semua..

Next project is Japanese Cotton Cheesecake..hahaa..ntah bila nak buat xpasti..
Kali ni versi yang lebih simple tapi hasil dia memang marvelous..spectacular..hahahaa..
Resepi kali ni xyah susah-susah nak asingkan putih telur and kuning telur..campur semua sekali je..


Haaaa..tengok..gebu betul..nyumm..

Bahan - bahan :
1 cwn butter
3/4 cwn gula halus
1 sk esen vanila
1 cwn cream cheese (suhu bilik)
3 biji telur
1 cwn tepung gandum *
1/4 cwn tepung jagung *
1 sk baking powder *
- ayak semua bahan bertanda *

Cara - cara :
- Campurkan butter, gula, esen vanilla dalam bowl n mix sebati sampai gebu
- Next masukkan cream cheese dan mix lagi sampai putih gebu
- Next masukkan telur sebiji demi sebiji dan mix sampai licin gebu
- Masukkan tepung dan bahan-bahan bertanda *  sedikit demi sedikit ke dalam adunan sampai sebati
- Isi loyang base dengan air suhu bilik n panaskan oven 170 celcius selama 5 minit
- Tuangkan adunan dalam loyang lebih kecil dari loyang base
- Bakar adunan selama 45 - 50 minit api atas bawah(15 minit pertama guna suhu 170, rack no 1 dari bawah, 30 minit terakhir turunkan suhu kepada 160 celcius)
- Setelah 45 minit dan kek golden keperangan check dengan lidi untuk pastikan samada dah masak ataw belum.
- Sejukkan and ready to eat.


Kredit to Sifu Azlina Ina..resepi asal