Assalamualaikum semua..
Next project is Japanese Cotton Cheesecake..hahaa..ntah bila nak buat xpasti..
Kali ni versi yang lebih simple tapi hasil dia memang marvelous..spectacular..hahahaa..
Resepi kali ni xyah susah-susah nak asingkan putih telur and kuning telur..campur semua sekali je..
![]() |
| Haaaa..tengok..gebu betul..nyumm.. |
Bahan - bahan :
1 cwn butter
3/4 cwn gula halus
1 sk esen vanila
1 cwn cream cheese (suhu bilik)
3 biji telur
1 cwn tepung gandum *
1/4 cwn tepung jagung *
1 sk baking powder *
- ayak semua bahan bertanda *
Cara - cara :
- Campurkan butter, gula, esen vanilla dalam bowl n mix sebati sampai gebu
- Next masukkan cream cheese dan mix lagi sampai putih gebu
- Next masukkan telur sebiji demi sebiji dan mix sampai licin gebu
- Masukkan tepung dan bahan-bahan bertanda * sedikit demi sedikit ke dalam adunan sampai sebati
- Isi loyang base dengan air suhu bilik n panaskan oven 170 celcius selama 5 minit
- Tuangkan adunan dalam loyang lebih kecil dari loyang base
- Bakar adunan selama 45 - 50 minit api atas bawah(15 minit pertama guna suhu 170, rack no 1 dari bawah, 30 minit terakhir turunkan suhu kepada 160 celcius)
- Setelah 45 minit dan kek golden keperangan check dengan lidi untuk pastikan samada dah masak ataw belum.
- Sejukkan and ready to eat.
Kredit to Sifu Azlina Ina..resepi asal
