Hi Assalamualaikum semua~
eheh..arini nak share resepi kueh teaw bandung..
first time try buat semalam untuk iftar..
alhamdulillah..cik hubby kata sedapppp..terbaikkk~~
tapi ana lupa nak snap picture..so maaf la ye kawan2 takde gamba..
Bahan2:
Sebungkus kueh teaw1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih nak letak lebih pun ok
5 s/b sos cili
3 s/b sos tomato
2 s/b sos tiram
1 s/b udang kering
cili blend (ikut tahap kepedasan)
Daging or Ayam (ikut suka nak letak byk mana)
Sawi
Daun sup n bawang
1 kiub pati ayam
Air secukupnya
Telur
Blendkan bawang, bawang putih, cili kering
Tumis kan bahan yg diblend tadi sehingga naik bau.
Masukkan air lebih kurang 1 litre atau lebih (ikut selera masing2)
Masukkan kiub ayam, sos cili, sos tomato, sos tiram
Biar sampai mendidih n masuk kan serbuk perisa n garam
Masukkan ayam biarkan sebentar
Masukkan sawi yg telah di potong2
Pecah kan sebiji telur dan kacau dgn cepat (tak letak pun tak per)
Last sekali bole ler masuk telur lagi beberapa biji dan biarkan.(ikut brape org yg makan)
Bole ler dihidang bersama daun bawang n sup, tauhu goreng n bawang goreng
kredit resepi asal kat SINI..
selamat mencuba ye.. ^_^